Usenet (tehnoloogia)

Usenet (inglise keeles usenet - lühend inglise keelest) on arvutivõrk, mida kasutatakse failide suhtlemiseks ja avaldamiseks. Usenet koosneb uudistegruppidest, kuhu kasutajad saavad sõnumeid postitada. Sõnumid salvestatakse serveritesse, mis neid omavahel vahetavad. Usenetil on olnud suur mõju kaasaegse veebikultuuri arengule, tekitades selliseid tuntud mõisteid nagu "hüüdnimi", "naeratus", "allkiri", "moderaator", "trollimine", "üleujutus", "leek" , "keela", "KKK" ja "rämpspost"



 


Usenet on üks vanimaid veel laialt levinud võrke. See ilmus 1980. aastal - ammu enne seda, kui üldsus sai juurdepääsu Internetile üldiselt ja eriti enne WWW leiutamist. Süsteem töötati välja Duke'i ülikoolis. 1993. aasta septembris avas Interneti -teenuse pakkuja AOL oma kasutajatele juurdepääsu useneti võrgule. Sellest sündmusest sai alguse uus periood võrgustiku elus, mida vanad inimesed nimetasid igaveseks septembriks. Praegu edastatakse peaaegu kogu Interneti-liiklus Interneti kaudu ning sõnumite vorming ja edastusviis on väga sarnased e-postiga. Kui aga e-posti kasutatakse üks-ühele suhtlemiseks, siis usenet tegutseb üks-ühele. Postitused, mille kasutaja usenetis postitab, on korraldatud temaatilistesse kategooriatesse, mida nimetatakse uudisrühmadeks

Allikas

Kokku võtte:

Minu arvates, see on tehnoloogia veel on olemas, ma loodan kõik inimesed teavad seda nagu foorum. Põhimõtteliselt Usenet see on esivanem foorumitele. Seal oli võimalik postida tekst ja laadida failid, et kõikidele inimestele kes on mingi gruppi sees oli seda nähtav.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Copyright Reform

Mismoodi mõjutab vabade litsentside juures (copyleft) litsentsivalikut?

Plusses and Minuses of usability of the Internet